Jouluinen piimälimppu


Näin Joulun alla mansikkavaahtiksen keittiössä leivotaan erilaisia joululeipiä. Jouluista piimälimppua teen joka vuosi. Tänä vuonna halusin tehdä tämän leivän näin etukäteen syötäväksi ja joulupöytään tulee saaristolaisleivän lisäksi toinen lempparileipä sekä jokin uusi tuttavuus. Saaristolaisleipää leivon kyllä jo tällä viikolla - se on niin hyvää että pakko saada ennen jouluakin!

Tästä ohjeesta tulee kaksi isoa vuokaleipää tai 4 pienempää, pyöreää limppua.



- 1 l piimää
- 50g hiivaa
- 2 dl siirappia
- n. 1 tl suolaa
- ½ rkl kuminaa
- ½ rkl fenkolinsiemeniä
- ½ rkl anista
- 8 dl ruisjauhoja
- n. 12-14 dl vehnäjauhoja

Voiteluun ½ dl siirappia, ½ dl vettä

Lämmitä piimä mikrossa kädenlämpöiseksi. Huomioi että piimä kuumuu pinnalta nopeasti eli sekoita kunnolla ja kokeile kuumuus vasta sitten. Usein lämpimäksi luulemasi piimä onkin itseasiassa vielä kylmää ;).

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Sekoita taikinaan jauhoja pienissä erissä noin desi kerrallaan. Taikinan tulee olla suht jämäkkää, mutta löysempää kuin tavallinen sämpylätaikina etenkin jos teet leivät vuoassa.

Anna taikinan kohota leivinliinan alla tunnin ajan.

Laita taikinapallot kahteen isoon vuokaan tai leivo neljäksi pieneksi, pyöreäksi limpuksi. Anna kohota liinan alla vielä puolisen tuntia.

Paista uunin keskitasolla, 200c noin 40 minuutin ajan. Voitele siirappivedellä muutaman kerran paiston aikana. 

Kommentit

  1. Jahas, pitääpä kokeilla tätäkin! saadaan aatoksen kanssa herkutella, meillä ei muut oikein välitä makeista leivistä (oudot) ;)

    Onko sulla muuten muita hyviä vuokaleipäohjeita? ei-makeita? Ja oletko koskaan tehnyt ruisleipää? Mua houkuttaisi kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei-makeita vuokaleipiä lupaan laittaa blogiin alkuvuodesta ja ruisleipää voisin tehdä välipäivinä. Kyllä - olen siis tehnyt ruisleipää juuresta lähtien ja hyvää tulee. Kiitti vinkistä!

      Poista
  2. Jee, jään oottelemaan ruisleipäohjetta! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit