Joululaatikot (porkkana-, lanttu- ja imelletty perunalaatikko)


Tässä kuvassa laatikot ovat menossa uuniin. Valmiina unohdin ottaa kuvan ja ovat jo pakastimen uumenissa. 

Perinteiset joululaatikot voi valmistaa hyvin monella eri tapaa ja jokaisen lempilaatikko on varmaankin se, mihin on kotona pienestä pitäen tottunut. Näin myös minulla. En pidä lanttulaatikosta, johon on laitettu kovasti mausteita kuten muskottipähkinää tai kanelia. Ja inhoan porkkanalaatikkoa, minkä seassa on riisiä tai ohraa. Meidän kotona porkkana- ja lanttulaatikot tehdään sosemaisiksi ja maustetaan miedosti. Makua tulee itse juureksesta ja toki kermasta ja voista sekä keitinliemestä. 

Ja imelletty perunalaatikko. Siitä tulee tällä ohjeella niin hyvää että sillä voisi pelkästään elää koko joulun... Meidän perheen imelletty perunalaatikko on hyvin löysää, jopa vellimäistä. Paljon löysempää kuin tavallinen perunamuussi. 

Valmistin tällä viikolla porkkana- ja lanttulaatikot jo pakkaseen odottamaan. Imelletyn perunalaatikon teen vasta jouluaaton aattona. Se ei ole hyvää pakastettuna vaan sen pitää tulla lähes suoraan uunista pöytään. Tämän takia kuva siitä tulee vasta joulun aikaan tänne.

Ohjeiden ainesosien määrät ovat hyvin viitteellisiä, MAISTA, MAISTA, MAISTA . Porkkanoissa ja lantuissa on kovin paljon eroa makeuden suhteen, joten riippuu kovasti paljonko esim. makeutta siirapista tai voista tulee laittaa. Laatikoiden valmistamiseen tulee näppituntuma, mutta onnistuu ensikertalaiseltakin. Mutta muista maistaa ja maustaa sen mukaan.

Näistä ohjeista tulee 6-8 hengelle koko joulun ajan laatikot. Itse teen tänä vuonna puolet ohjeen määrästä kun meitä on syömässä vain meidän oma, pieni perhe. 

Kiitos näistä ohjeista kuuluu lapsuudenkotiini, kiitos Kristiina :).

Lanttu- tai porkkanalaatikko

2 kg lanttua tai porkkanaa keitetään ja soseutetaan (keitinvesi talteen). Survo "krouviksi" perunasurvimella, toki voit soseuttaa sauvasekoittimellakin, mutta itse pidän että laatikossa on hieman vanhanajan tuntua ja sattumaa. 

Soseeseen sekoitetaan:
*(noin) 6 rkl vehnäjauhoja
*keitinvettä (paksun puuron vahvuiseksi)
*suolaa, tummaa siirappia, ripaus valkopippuria (maun ja juureksen mukaan)

lopuksi lisätään:
*kahvikermaa ja sulatettua voita n. 50-100 g maun mukaan kunnes on paksun vellin tai löysähkön puuron kaltaista (pystyy kuitenkin tekemään kuviot pintaan)

Päälle korppujauhoa, kuvioi pinta

Uunissa n. 2-3 tuntia 150-170 asteessa (riippuu uunista)

Omassa kiertoilmauunissa riitti hyvin 150c, 2 tuntia.



Imelletty perunalaatikko

- 1 kg rosamunda perunoita
- ½ dl vehnäjauhoja
- n. 5 dl kahvikermaa
- suolaa, valkopippuria
- tarvittaessa siirappia
- 50g sulatettua voita

Keitä perunat kokonaisina ja kuorineen. Säilytä keitinvesi! Jotta laatikko onnistuu, kuori kypsät perunat tulikuumina. Vaatii hieman kestävyyttä, mutta sen arvoista. Jos annat perunoiden vähänkin jäähtyä, lopputulos ei ole sama. Soseuta perunat heti yksitellen perunasurvimella. 
* Kätevintä on jos saat kaverin mukaan tekemään tätä hommaa, toinen kuorii ja toinen survoo, ripeys palkitaan herkullisella lopputuloksella*

Lorauta survimella soseutettujen perunoiden sekaan loraus keitinvettä.

Peitä kattila leivinliinalla ja anna imeltyä lämpimässä välillä sekoittaen 4-5 tunnin ajan. Paras paikka imeltymiseen on hellan päällä jos uunissa paistetaan samanaikaisesti muita jouluherkkuja.

Lisää imeltymisen jälkeen kahvikerma ja voi. Mausta. Lisää vähän siirappia jos laatikko ei ole tarpeeksi makeaa tai kunnolla imeltynyt.

Täytä voideltu uunivuoka, mutta jätä 1/3 vajaaksi, koska laatikko kuohuu hieman uunissa. Paista 150c uunisssa 3 tuntia. Ota viimeiseksi paistotunniksi uuni pois päältä.

Ja tämä on hyvää!

Kommentit

  1. Hei Henna. Juuri tälläistä ohjetta porkkanalaatikkoa varten etsinkin, ilman riisiä ja helppo tehdä. Kerma jäi kauppaan, mutta tein silti...uunituoreena herkullista, mutta seuraavana päivänä lämmitettynä maku oli hieman vetinen. Ensi viikolla teen uuden satsin kermalla! Kiitos ohjeesta täältä Pohjois-Englannista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hauska kuulla että siellä kaukanakin kokkaillaan mansikkavaahtiksen resepteillä :). Kermaa kannattaa ilman muuta laittaa, se tekee laatikosta täyteläisen ja keitinvettä tulee vain ihan pieni loraus. Ehkä puolisen desiä, jos sitäkään. Maistuvaa Joulua :)!

      Poista
  2. Perinteinen imelletyn perunalaatikon imellyttäminen.

    Silloin kun sokeria ja siirappia ei ollut, makean nälkään tehtiin sellaisia ruokalajeja mitkä soveltuivat imellytettäviksi.

    Isoisoäidit imellytti perunalaatikon niin että jauho ja osa keitinvedestä lisättiin siinä vaiheessa kun soseen lämpötila oli mahdollisimman vähän alle 80 astetta. Tässä vaiheessa alkoi alfa-reaktio mikä on tärkein imellyttämisreaktio. Alfa-reaktion optimilämpötila on 75 astetta. Jauhon polttamisen vaara oli mutta jos riski onnistui niin näin saatiin paras imeltyminen. Jauhojen palamisen riski korjattiin lisäämällä jauhoja 1/2-1 tunnin kuluttua, mikä varmisti alfa-reaktion jatkumisen ja pienestä reaktin heikkenemisestä ei juurikaan haittaa ollut havaittavissa. Lämpötilaa pyrittiin pitämään 70-75 asteen tuntumassa pitämällä imellytysastia kuuman hellan kulmalla. Imeltymisen edistyessä soseen lämpötilan annetti laskea noin 65 asteeseen. 65 astetta on beetta-reaktion optimilämpötila. Kun imellyttämisessä hyödynnettiin alfa- ja beetta-reaktiot, niin mitään lisämakeutta ei tarvita ja imeltyminen tapahtuu 3-6 tunnissa. Imellyttämisen nopeus perustuu alfa- ja beetta-reaktioihin optimilämpötiloissa.

    Isoäidit osasi tämän kokemuksen ja perinnetiedon avulla, vaikka mistään alfa ja beettareaktioista ei tiedetty yhtään mitään. Kokemuksen perusteella hallittiin imellyttämisen lämpötila-alue 65-80 astetta, osattiin käyttää jauhoa imellyttämisreaktion ylläpitämiseen ja tiedettiin veden vaikutus imellyttämisen onnistumiseen.

    Nykyisin tätä ei osata vaikka nykyisellä tekniikalla se on todella helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä tietopläjäyksestä! Onneksi perinteitä on monia, niitä vanhoja ja alkuperäisiä - sitten omia lapsuuden perinteitä minkä mukaan itse teen joululaatikot.

      Poista
  3. Ettiin jauhojenlisäyskohtaa perunalaatikkoon. Hetikö lorauksen jälkeen vai ennen..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups! Painovirhepaholainen iskenyt tekstiin. Korjaan ohjeen pian. Mutta, jauhoja kannattaa lisätä vähitellen soseuttamisen aikana ja ripotella vähän päälle kun jättää laatikon imeltymään. Sitten jossain kohtaa sekoitella ne joukkoon.

      Poista
    2. Suosittelisin soseuttamista ja keittovedellä notkistamista ensin ja sen jälkeen sose jäähdytetään noin 75 asteiseksi mikä varmistaa sen että jauhot ei pala. Jauhot lisätään noin 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.

      Jos jauhot lisätään yli 77 asteiseen soseeseen niin silloin jauhot palaa ja imeltymistä ei tapahdu.

      Imeltäminen onnistuu parhaiten sähköuunissa. Sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä noin 3-4 tuntia.

      Poista
    3. Kiitos tästä kommentista. Meillä tehty imelletty laatikko aina näin kotona ja onnistunut täydellisesti; palamatta ja hyvin imeltyen. Missään en ole omaan makuuni saanut parempaa laatikkoa. Tämän takia en aio muuttaa valmistusmenetelmääni.

      Poista
  4. Tämä vanhanajan perinteinen ohje toimii varmasti kun perunoita on vähintään 2kg. Pienemmillä määrillä imeltyminen on hiukan epävarmempaa.
    Imellettävässä soseessa saa olla ainoastaan perunaa, vettä ja jauhoja.

    Jauhojen lisäys tapahtuu siinä vaiheessa kun kuumalla vedellä sakean puuromaiseksi notkistettu kuuma sose on jäähdytetty noin 74-76 asteiseksi. Jauhot lisätään jäähdytettyyn soseeseen hyvin sekoittaen ja tarvittaessa lisätään vielä tilkka noin 75 asteista vettä.
    Soseastia eristetään hyvin ja laitetaan lämpimään paikkaan ja annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Hyvin eristetty astia voi olla imeltymisen ajan huoneenlämmössäkin. Sosetta sekoitetaan imeltymisen aikana 2-3 kertaa.

    VastaaPoista
  5. Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko.

    Ei lisätä siirappia. Maku saadaan aidosti imeltämällä.

    - 1 kg perunoita, jauhoisista tai kiinteistä, kaikki lajikkeet imeltyy hyvin
    - ½ dl vehnäjauhoja
    - n. 5 dl kahvikermaa
    - 1 teelusillinen suolaa
    - 50 g voita

    Pese perunat ja kuori perunat kattilaan. Halkaise isot perunat. Keitä perunat täysin kypsiksi pienessä määrässä vettä. Jotta laatikko onnistuu, soseuta perunat perunasurvimella tulikuumina suoraan kattilassa keittoveteen. Vaatii hieman arviointikykyä veden määrän arvioimiseen, mutta se kannattaa.

    Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen 70-75 asteiseksi. Sekoita sosetta jäähdyttämisen aikana muutama kerta.
    Lisää jauhot 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vähitellen ja samalla sekoittaen. Laita kansi kattilaan

    Laita sosekattila noin 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä 2½-3 tuntia välillä sekoittaen. Varmista imeltyminen maistamalla. Soseen lämpötila tulee olla 64-66 astetta, silloin imeltyminen on tehokkainta. Soseen lämpötila on yleisesti muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi ja siitä syystä uunin lämpötila tulee olla noin 70 astetta.

    Lisää imeltymisen jälkeen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää kerma. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi
    Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutama voinokare. Jos haluaa, niin pinnalle voi ripotella kevyesti korppujauhoja. Paista aluksi 200 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 135-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
    Paista imellettyä perunalaatikkoa sähkölieden uunissa noin 3 tuntia.

    Tämä on aito perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeita on monia, kiitos tästä. Jokaisen lapsuuden kodissa tehty laatikko on kuitenkin ehkä omaan makuun se aito ja oikea ja minun makuuni paras laatikko on ohjeeni mukaan tehty.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit