Piparkakut

Piparit ovat periaatteessa aina samanlaisia, mutta kuitenkin niin kovasti erilaisia ja erimakusia. Tässä oma lempireseptini, jolla piparit on aina tehty omassa lapsuudenkodissani. Tästä taikinasta onnistuu niin piparit kuin piparitalokin. Jos oma reseptisi on erilainen kuin tämä, kokeilepa ihmeessä! Ja jos ostat aina valmistaikinan, kokeilepas tehdä taikina itse. Helppoa ja niin paljon parempaa. 

Itse kokeilin tehdä tänä Jouluna vähän erinäköisiä pipareita ja tulikin aika söpöjä! Keksimuotit olen ostanut Clas Ohlsonilta. 

Tästä annoksesta tulee pipareita n. 3-4 pellillistä riippuen pipareiden koosta ja paksuudesta. Halutessasi voit pakastaa osan taikinasta.

Herkkupipareihin tarvitset:

- 1½ dl tummaa siirappia
- 2 dl sokeria
- 250g voita
- 4 tl kanelia
- 4 tl inkivääriä
- 2 tl neilikkaa
- 2 tl kardemummaa
- 1 tl maustepippuria
- 2 munaa
- 2 tl soodaa
- 9 dl erikoisvehnäjauhoja tai puolikarkeita vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilassa (kaikkien mausteiden tulee olla hienonnettuja). Anna seoksen jäähtyä rauhassa.

Lisää jäähtyneen seoksen joukkoon munat sekä jauhot, joihin sooda on hyvin sekoitettu. Sekoita huolellisesti ja taittele taikinasta suorakaiteen muotoinen pala leivinpaperin sisään. Nosta jääkaappiin kovettumaan seuraavaan päivään.

Ota seuraavana päivänä taikinasta osa kerrallaan jauhotetulle alustalle ja painele ohueksi kakuksi, Kauli haluamallesi paksuudelle ja tee muoteilla pipareita.

Paista 200c uunissa 7-10 min paksuudesta riippuen.
 "Vahdi" pipareita koko ajan koska oikea kypsyys on joskus sekunneista kiinni. :)

Kommentit

  1. Onpa kivan näköisiä, vähän erilaisia pipareita! Mun ohje on hyvin saman tyylinen ja herkullisia tulee :) tosin piparitalon tein valmistaikinasta, mutta varmaan olisi onnistunut omastakin... meinaatko tehdä piparkakkutalon tänä vuonna?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein piparitalon ex tempore taikinan jämistä, mutta se on lähinnä hauska - ei julkaisukelpoinen :). Tein pienen katoksen norsulle ja kamelille ja pihalle pari kuusta ja ukkelia. Ensi vuonna mansikkavaahtiksen keittiössä tehdään hieno talo kun Venlakin ymmärtää jotain sen päälle ja on mukana koristelussa.

      Poista
  2. Mausteet kiehumassa, ihana jouluntuoksu! Apulaisena 3v tonttutyttö :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit