Chili con carne

Chili con carne maistuu ihanalta talvisen ulkoilun jälkeen. Lempi chili con carne-ohjeeni olen napannut Jamie Oliverilta. Chili paranee lämmittäessä, joten aina jos vain mahdollista - teen sen jo edellisenä päivänä valmiiksi. 

Tarjoa chilin seurana pitkäjyväistä riisiä, turkkilaista tai kreikkalaista maustamatonta jugurttia, rapeakuorista vaaleaa leipää sekä raikasta salaattia. 


Neljälle

* 2 sipulia
* 1 valkosipulinkynsi
* oliiviöljyä
* 2 tl chilijauhetta
* 1 punainen tuore chili 
* 1 kukkurallinen tl jeeraa eli juustokuminaa (tärkeä mauste, älä missään nimessä jätä pois!)
* suolaa, mustapippuria
* 400g naudan paistijauhelihaa
* 200g aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
* 2 tlk kokonaisia tomaatteja 
* 1 kanelitanko
* lasillinen vettä
* 1 tlk punaisia kidneypapuja

Valmista ruoka isossa teräskattilassa tai padassa jonka voi laittaa sekä liedelle että uuniin.
Kuori ja pilko sipulit ja kuullota niitä hetki pehmeäksi tilkassa oliiviöljyä. Lisää joukkoon chilijauhe, jeera sekä tuore chilisilppu (poista siemenet halutessasi). Lisää ripaus suolaa ja pippuria. Sekoittele, jotta mausteista lähtee kunnolla aromit irti. Varo etteivät mausteet pala.

Lisää jauheliha ja jatka paistamista kunnes liha on ruskistunut. 
Hienonna aurinkokuivatut tomaatit sauvasekoittimella ja lisää notkistukseksi loraus öljyä (säilykkeestä), jotta saat siitä tahnamaisen. Lisää tahna, kokonaiset tomaatit liemineen, kanelitanko ja lasillinen vettä lihaseokseen. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Kiehauta.

Kypsennä joko liedellä miedolla lämmöllä kannen alla 1,5 h tai uunissa kannen tai folion alla 150c 1,5 h. Kun chili on kypsynyt tunnin verran, huuhtele pavut ja lisää sekaan. 
Pavut tarvitsevat vain lämmityksen.

Nauti lisukkeiden kera.

Kommentit

Suositut tekstit