Punasipuli-kinkkufougasse

Pidätkö focaccia-leivästä? Jos pidät, ihastut tähänkin varmasti. Tämä fougassen resepti on Glorian ruoka ja viini lehdestä - kuten moni muukin luottoreseptini. Fougasse on ranskalainen, hieman lehden mallinen leipä, joka sopii niin iltateelle kuin illanistujaisiin perheen ja ystävien kera esimerkiksi maukkaan salaatin kanssa. Leivo fougassea runsaasti, sillä siitä on ihana murtaa paloja ja se katoaa nopeasti parempiin suihin.... Leipä on mahdollista myös pakastaa ja uunissa lämmittämällä fougassesta saa lähes vastaleivotun veroista. Oliiviöljy, punasipuli ja ilmakuivattu kinkku sekä yrtit tekevät leivästä niin maukkaan, että se ei kaipaa mitään päällysteitä vaan maistuu sellaisenaan. 

Fougasse ei ole vaikea leipoa, mutta vaatii hieman odottelua pitkien kohotusaikojen takia. Ja mikäli et omista yleiskonetta, varaudu pitkiin vaivausaikoihin. Ilman kunnon vaivausta et saa taikinaan tarvittavaa sitkoa. Mikäli et omista konetta, vaivaa taikinaa käsin noin 5 minuuttia kauemmin kun koneelle annettu aika. Hyvää habatreeniä! Hyvät leivät oli yksi syy miksi halusin aikanaan Kitchen Aidin; en jaksanut aiemmin tehdä tämänkaltaisia leivonnaisia käsin.



4 leipää

* 6½ dl kylmää vettä
* 20g tuorehiivaa
* noin 12 dl vehnäjauhoja
* 2 dl grahamjauhoja
* 2 rkl tuoretta, silputtua rosmariinia
* 2 rkl tuoretta, silputtua timjamia
* ½ dl oliiviöljyä
* 1 tl merisuolaa
* 1 punasipuli
* 100g ilmakuivattua kinkkua (prosciutto)

Lisäksi
* 3/4 dl oliiviöljyä voiteluun
* Pinnalle rosmariinia ja timjamia sekä merisuolahiutaleita

Mittaa vesi yleiskoneen kulhoon. Liuota hiiva veteen. Lisää jauhot ja anna koneen käydä pienellä nopeudella pari minuuttia. Lisää yrtit ja oliiviöljy ja anna koneen käydä 10 minuuttia.
Lisää suola ja anna koneen käydä suurella nopeudella reilut 5 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa. 

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipulia öljyssä paistinpannulla kunnes se on pehmeää ja läpikuultavaa. Anna jäähtyä hetki ja lisää taikinaan. Lisää myös pieneksi revityt ilmakuivatun kinkun palat.

Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn, kannelliseen muovirasiaan. Anna sen levätä kannen alla puolisen tuntia huoneenlämmössä. Kaada taikina sen jälkeen jauhotetulle työtasolle ja painele käsin ilmakuplat pois taikinasta. Taita taikinan reunat keskelle ja anna sen levätä vielä peitettynä puolisen tuntia huoneenlämmössä.

Jaa taikina neljään osaan. Pyörittele taikinapalat palloiksi ja anna kohota vielä liinan alla viitisen minuuttia. 

Kauli taikinapallot ohuiksi, soikeiksi levyiksi. Nosta levyt leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille. Tee taikinaveitsellä leivän keskelle pystysuora viilto ja sivuilla 2-4 vinoa viiltoa. Leivän tulisi näyttää hieman lehdeltä. Venytä viiltoja käsin leveämmiksi. Voitele leivät oliiviöljyllä. Kohota voidellut leivät leivinliinan alla noin kaksinkertaisiksi, noin 45 minuuttia. Pane uuni lämpiämään 250 asteeseen.

Painele kohonneisiin leipiin yrttejä sekä ripottele päälle hieman merisuolahiutaleita.

Paista leipiä uunin keskitasolla noin 12-15 minuutin ajan kunnes ne ovat kullanruskeita. Heitä puoli mukillista vettä uunin pohjalle samalla kun laitat leivät uuniin. Näin saat leipiin ihanan rapean kuoren. Jäähdytä leivät ritilällä.

Kommentit

Suositut tekstit