Tortano

Tortanon olen bongannut Leila Lindholmin keittokirjoista ja siitä on tullut yksi suosikkini noutopöytään, eväsretkelle tai ihan vain kotiin nautittavaksi mukavan suolaisena välipalana. Tortano on täytetty leipä ja täytteeksi voi laittaa lähes mitä tahansa. Meillä oli edelleen jääkaapissa prosciuttoa sekä mozzarellaa ja basilikaa, joten näistä tuli tänään tortanon täytteet meidän kotona. 
Lisäksi halkaistuja kirsikkatomaatteja. 

Perusohje 1 leipä

- 15g tuorehiivaa
- 3 dl haaleaa vettä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl hunajaa
- 1½ rkl sormisuolaa (suolahiutaleita) tai hyvää muuta suolaa
- 2 ½ dl durumvehnäjauhoja (käytä näitä jos on, itse laitoin tänään paremman puutteessa grahamjauhoja, mutta durumjauhoista tulee ehdottomasti parhain ja kuohkein tortano)
- 4 dl erikoisvehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon ja liuota veteen. Lisää oliiviöljy. hunaja ja suola. Sekoita joukkoon durumvehnäjauhot ja lisää sen jälkeen vähän kerrallaan erikoisvehnäjauhoja, kunnes saat alustettua taikinasta kimmoisan. Kohota lämpimässä paikassa 40 min tai kunnes taikina on kaksinkertainen.

Painele taikina 1 cm paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Älä kauli, jottei taikinan ilmavuus kärsi. Painele vain sormilla levyksi. Täytä leipä haluamallasi täytteellä.
Prosciutto-mozzarella-tomaatti-basilikatortano
Voitele taikinan uloin reuna vedellä ja kierrä levy korvapuustien tapaan rullaksi. Taivuta rulla rinkiläksi ja kohota leivinpaperilla päällystetyllä pellillä leivinliinan alla 30 min. 

Kuumenna uuni 250c. Laita pelti uunin keskiosaan ja alenna lämpö 200 asteeseen. Kypsennä leipää noin 35 min, jäähdytä ritilän päällä.
Ja tältä ihanuus näyttää uunista tultuaan! Kelpaa tarjoilla!

Kommentit

  1. Apua, alkaa kokeilulista olla jo hieman pitkä kun taas tuli näin ihana resepti! :) ihan mahtavalta näyttää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit